Zubac dobro koristi svoje minute

Kao što znamo, ove sezone imamo sedmoricu NBA imena. Četvorica od njih igraju i imaju ozbiljne minute, a trojica nisu niti sekunde upisali. Spomenut ćemo ih sve, a krećemo s najbesposlenijima.

Ne možemo ući u glavu Luki Šamaniću, ali relativno pošteno pitanje koje bi si on mogao postavljati jest što ga je natjeralo preko bare ovako rano? Sigurno da je samo sudjelovanje u Ljetnoj ligi, trening kampu i svakoj sekundi treninga pod znalcem kakav je Gregg Popovich u franšizi kakva su Spursi zlata vrijedno, ali ipak je skok iz rotacijskog igrača Olimpije u NBA malo prevelik.

Šamanića čeka G liga i pitanje je jesu li ga Spursi htjeli odmah, ali za sad kao propuštena bolja opcija izgleda još nekoliko godina kaljenja u Eurokupu i Euroligi.

A na rubu Eurolige je ovog ljeta bio Dragan Bender koji je po nekim portalima već i bio igrač moskovskog CSKA. Ipak su iz ničega uletjeli Bucksi i pozvali ga u kamp. Bender je odradio sjajnu predsezonu, ali je sve stalo na tome pa u prvim izazivačima na Istoku nije upisao ni minute u regularnoj sezoni.

Vjerojatno se može naći i gorih gaža u životu od milijun i pol dolara za glumljenje Brooka Lopeza u par utakmica predsezone, ali smo ipak dojma da je i Bender ovog ljeta počinio grešku. Trebao se vratiti u Europu po minute i čvrstinu koje mu nasušno trebaju pa onda natrag u NBA. Još je Bender mlad i stigne ispravljati krive Drine, ali sjedenjem na klupi i dodavanjem šugamana Giannisu to sigurno neće uspjeti.

Sekunde nije odigrao ni Ante Žižić, ali on barem ima objektivne razloge. Spriječila ga je ozljeda, a Cavsi su poručili što misle o njegovom potencijalu odbijanjem opcije za zadnju godinu Antinog ugovora. Cavsi su u sukobu interesa i filozofija, na bekovima hoće kaliti mladost pa guraju Knoxa i Garlanda, a pod košem se oslanjaju na iskustvo Thompsona i Lovea da im donosi bespotrebne pobjede pa valjda Žižiću ne planiraju davati minute sve i da on hoće i može.

Možda je bolje i za Antu da pobjegne iz takve sredine, a pitanje je gdje. Europa donosi minute i ovlasti, ali “Žiži” treba NBA režim treninga i napretka kako bi smršavio i dobio na mobilnosti koja će mu trebati za NBA košarku. U Europi još mazimo teretnjake koji iz posta jedu protivnike pa takvu vrstu transformacije ovdje neće dobiti.

Takvu transformaciju već je odradio Ivica Zubac. “Big Zu”, “Zublocka”, “Zumba” (kaže Snoop Dogg), “Zubatac” je dobrano smršavio, nabacio par kila mišića, ošišao se i pustio bradicu te mu sad samo kakva “sleeve” tetovaža fali da izgleda kao punokrvni NBA igrač jer tako već igra.

Nećemo se varati, Zubac nije dominantni NBA centar s pedigreom kakvi se plaćaju suhim zlatom, ali je u specifičnim Clippersima dovoljno kvalitetan za startnu rolu i pola utakmice. Nekad dobije više, nekad manje, ovisno o matchupu. Zubac će uvijek svoje minute odraditi maksimalno korektno. Smršavio je te je mobilniji, ali na radu nogu i obrani treba još raditi i to krvavo. Ono što je već sad na zavidnoj razini su napadačke brojke.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *