Za naš portal govori predsjednik Biciklističkog kluba Brotnjo – Franjo Lovrić

Čitlučki sport bogatiji je za još jedan sportski kolektiv, Biciklistički klub “Brotnjo”. Utemeljen je na inicijativu nekolicine zaljubljenika u biciklizam i u nekoliko mjeseci postojanja, okupio je 50-ak članova. Za brotnjo-sport. smo razgovarali s predsjednikom kluba Franjom Lovrićem. 

Za početak da nam predstavite biciklistički klub Brotnjo, kako ste došli na ideju za osnivanjem?

Biciklistički klub Brotnjo osnovan je u veljači ove godine s ciljem razvoja biciklizma na području općine Čitluk. Klub okuplja sve zaljubljenike u biciklizam sa područja Brotnja kroz realizciju biciklističkih aktivnosti kako kroz druženje, klubske rekreativne vožnje, tako i kroz natjecanje. Sama ideja za osnivanjem kluba postojala je već nekih 5-6 godina, no tek ove godine je ona i realizirana, tako da smo još na samom početku.

 

Tko su članovi kluba i kako se postaje članom?

U klubu trenutno imamo 50tak članova koji su različitih godina od onih najmanjih do onih nešto starijih, a sve ih spaja ljubav prema biciklizmu. Članom se postaje popunjavanjem klubske pristupnice i uplatom godišnje članarine u iznosu od 30km za odrasle, a 20km za žene, studente i srednjoškolce.

Iako ste na samom početku koje ste aktovnosti do sad kao klub realizirali, i u kojima su sudjelovali vaši članovi?

Iako smo tek na početku možemo se pohvaliti da smo dosta aktivni i to prvenstveno u rekreativnom djelu gdje još stvaramo bazu i pokušavamo se približiti i predstaviti prvenstveno u sredini u kojoj živimo, dakle na području Brotnja kroz rekreativne klubske vožnje. Dalje sudjelujemo u svim biciklističkim aktivnostima na području Hercegovine, gdje smo i suorganizatori hodočašća na biciklima u čast sv. Ante koje se tradicionalno organizira u 6 mjesecu. Naši članovi su sudjelovali i u biciklističkoj karavani prijateljstva Mostar – Vukovar, kao i Trekking MTB utrci Mostar-Goranci, i MTB utrci u Livnu. Kao jedan od naših dosadašnjih projekata posebno bih izdvojio „Bike Day” koji smo organizirali u tržnom centru Park&Shop Međugorje, gdje su ciljana populacija bila djeca od 4-10 godina a sve kroz organizaciju biciklističkog poligona. Vrijedno je spomenuti da su naši članovi realizirali i Biciklističko hodočašće Međugorje – Vatikan o čemu je javnost jako dobro upoznata.

Daljnje aktivnosti kluba?

U prvom redu rad na popularizaciji biciklizma u svakodnevnom životu, i širenje biciklizma kroz rad s mlađim uzrastima. Nastavak s klubskim rekreativnim vožnjama i druženjima.

U tijeku je realizacija i MTB lige Hercegovine, gdje je naš klub jedan od suorganizatora zajedno s biciklističkim klubovima iz Mostara, Ljubuškog, Širokog Brijega i Drinovaca. U sklopu lige će se u 8 mjesecu u Brotnju po prvi puta održati MTB utrka na području „Brane” za koju se trenutno pripremamo.

Od administrativnih stvari radimo na registraciji u Sportkom savezu Čitluka, kao i Biciklističkom savezu BIH što će našim članovima omogućiti sudjelovanje u službenim natjecanjima kako u brdskom tako i u cestovnom biciklizmu.

Možete li nam reći što je potrebno znati pri kupovini bicikla?

Ono što bih istakao kao prvo je namjena korištenja bicikla, kad se odlučimo koju vrstu bicikla kupiti potrebno je obratiti pažnju na velličinu bicikla i kvalitetu komponenti koje čine jedno biciklo skupljim, odnosno jeftinijim.

Koje su dobrobiti vožnje bicikla i zašto je baš biciklizam jedan od najrazvijenijih sportsko rekreacijskih aktivnosti?

Vožnja biciklom spada u grupu aerobnih sportova, a to su fizičke aktivnosti koje za dobivanje energije koriste energetske izvore uz prisustvo kisika. Takva tjelesna aktivnost uključuje veliki broj mišićnih skupina, u kontinuiranim cikličkim pokretima, pri čemu se kontinuirano opterećuje i krvožilno-dišni sustav. Na taj se način istovremeno povećava opća kondicija kao i sprečavaju brojne bolesti (u prvom redu kardio-vaskularne, koje su i dalje najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj.) Ono što također biciklizam čini privlačnim i pristupačnim svima je i vrlo precizno doziranje opterećenja korištenjem različitih brzina na biciklu kao i mijenjanjem brzine okretanja pedala. Tako je moguće svladati i ozbiljnija brda uz ne preveliki napor, a također i voziti uz veliko opterećenje pri vožnji na ravnom terenu.

Što želite poručiti za kraj?

Ne bih želio zaobići sve one koji nas podržavaju u našem radu te im se ovim putem zahvaljujem. A sve koji vole biciklizam pozivam da nam se priključe.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *