Vladin model oporezivanja igara na sreću štetan za gospodarstvo

U Sarajevu je u srijedu u organizaciji Europske organizacije za regulaciju igara na sreću (EOGL) održana međunarodna konferencija “Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću”.

Europski i domaći stručnjaci iz područja ekonomije, financija, prava i djelatnosti priređivanja igara na sreću izlagali su i govorili o modelima oporezivanja u Europskoj uniji i Federaciji BiH, analizirajući pritom i aktualni Zakon o igrama na sreću u FBiH, ali i predložene izmjene Zakona koje je u proceduru uputila Vlada FBiH.

 

Zaključak konferencije je kako je oporezivanje svih uplata na igrama na sreću i svih dobitaka protivno pozitivnim zakonskim praksama u Europskoj uniji i u razvijenim državama u svijetu.

Istaknut je i problem višestrukog povećanja visine komunalnih pristojbi na istaknutu tvrtku i postojanje drugih parafiskalnih nameta, čime se priređivačima igara na sreću znatno otežava ili potpuno onemogućava poslovanje, što u pitanje dovodi opstanak ove djelatnosti na tržištu.

Sudionici konferencije su se usuglasili da je model oporezivanja kojeg je predložila Vlada FBiH izvjesno štetan po gospodarsko okruženje, državni proračun, a samim time i po građane Federacije BiH.

Predloženo je više koraka koje bi Vlada FBiH trebala provesti ukoliko želi kvalitetno urediti tržište i donijeti propise sukladno principima Europske unije i suvremenim trendovima u svijetu.

Ti koraci podrazumjevaju ekonomsku analizu dosadašnjeg stanja tržišta, kao i primjenu određenih poreznih režima na postojeće stanje uplata, isplata i troškova poslovanja, te osnovanje regulacijskog tijela pri Vladi FBiH, koje će vršiti licenciranje svih priređivača igara na sreću, a čija bi uloga bila osigurati više reda na tržištu kroz kontrole i praćenje svih sudionika.

Istovremeno, trebalo bi pristupiti modelu oporezivanja igara na sreću koji je kompatibilan modelima zapadnoeuropskih zemalja i po kojem će u obzir uzeti primljene uplate i isplaćene dobitke, kao i troškove priređivača, pazeći pritom da model oporezivanja ne onemogućava pozitivno poslovanje domaćih priređivača.

Usto, trebalo bi izbjegavati porezni sustav koji oporezuje priređivače igara na sreću više nego oni mogu platiti i više nego su opterećeni u drugim zapadnoeuropskim zemljama koje imaju dugu tradiciju oporezivanja igara na sreću i koje imaju stabilan i uređen fiskalni sustav.

Nadalje je zaključeno da bi istovjetno trebalo oporezirati sve igre na sreću, ne praveći razlike između lutrijskih i kladioničkih igara te automata i kasina, kao i jednake uvjete (koji se tiču dobivanja odobrenja, udaljenost od škola i sl.) za sve priređivače bez obzira jesu li u vlasništvu države ili privatnih tvrtki, te da bi priređivačima igara na sreću koji preko interneta dolaze na svjetsko tržište iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine trebalo omogućiti tržišno i konkurentno natjecanje s ostalim priređivačima iz cijelog svijeta.

Sugerirano je u uvođenje strožijih sankcija za sudionike crnog tržišta.

Nazočnima na konferenciji se obratio i predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić, kazavši kako Vanjskotrgovinska komora BiH ne odobrava i ne podržava namjeru da se uništi jedna legalna djelatnost, kakva je djelatnost priređivanja igara na sreću te naglasio kako neće dopustiti da se “destabilizira” ekonomsko tržište u BiH, priopćili su organizatori.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *