U Hercegovini niče novi sport koji više privlači žensku populaciju

‘Krav Maga’ je izraelska borilačka vještina uvelike prihvaćena u vojsci, policiji i sličnim granama kao obrana od golorukih pa i naoružanih napadača, piše Večernji list BiH. Pokazala se kao izvrsna na terenu, a ime je dobila od svog osnivača Imricha Sde-Ora. ‘Krav Maga’ počela je pod tim imenom od osnivanja Izraela 1948. To je praktična metoda borbe kojom se obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada.

 

Samoobrana

‘Krav Maga’ uči samoobrani, borilačkim i borbenim vještinama, kao i vještinama zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija ‘on ili ja’ u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan. ‘Krav Maga’ osobito je korisna za žene, jer uči kako se najlakše obraniti u različitim situacijama kada je napadač fizički jači, a obrađuju se preventivne tehnike, te tehnike i taktička postupanja za brzu neutralizaciju napada, odnosno napadača. Danas je ‘Krav Maga’ sve raširenija u Hercegovini. Utemeljeni su klubovi u Mostaru, Širokom Brijegu, Čitluku, a u planu su u Čapljini i Ljubuškom. Igor Rajić je voditelj ‘Krav Mage’ Hercegovina i licencirani je instruktor, a o ‘Krav Magi’ kazao je:

– ‘Krav Maga’ je izraelski sustav samoobrane, koji nas uči kako uočiti, izbjeći i razriješiti bilo koju vrstu napada, odnosno nasilja. ‘Krav Maga’ se smatra najučinkovitijim obrambenim sustavom u svijetu i kao takvog su ga prihvatile vojne i policijske postrojbe diljem svijeta.

– Najveća prednost ‘Krav Mage’ je upravo u tome što nas ona uči obranama u realnim situacijama, obranama od napada u skučenim prostorima, obranama od napada u uvjetima smanjene vidljivosti, uključuje elemente iznenađenja i bazira se na instinktivnim reakcija te je samim time laka za učenje i pogodno za sve, bez obzira na dob, spol i predznanje. ‘Krav Maga’ je sustav koji koristi najnovija znanstvena dostignuća u području samoobrane i ugrađuje ih u sustav treninga. Koliko je vremena potrebno da bi se stekli temelji, a koliko da bi se dobro ovladalo vještinom?

Trening

– To je poprilično individualno, ali načelno možemo reći da će svaki polaznik odnosno polaznica već od prvog treninga primijetiti razliku između ‘Krav Mage’ i ostalih sustava treninga. Tko se može baviti ‘Krav Magom’?

– Krav Magom se mogu baviti svi, bez obzira na dob, spol i predznanje i za ovladavanjem prvim stupnjem potrebno je 4 – 6 mjeseci treninga i najprikladniji je ženama jer su žene često izložene nasilju i nasilnim situacijama. ‘Krav Maga’ je sustav koji nam pomaže naučiti kako se obraniti, ali nam isto tako poboljšava zdravstveni status, motoričke sposobnosti, kaže Rajić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *