Švedski led

“Za pobijediti Novaka Đokovića potrebno je da vam žilama “teče” – led”, ustvrdio je najbolji teniski komentator današnjice Steve Tignor, nakon što je, senzacionalno, Jiri Vesely u Monte Carlu nanio Đokoviću prvi poraz ovogodišnje sezone (ne računajući predaju protiv Lopeza)

Vesely, tada lendlovski hladnokrvan, odigrao je na servisu za meč, kada je bio u opasnosti da Đoković preokrene sraz, nevjerojatno preciznu skraćenu loptu. Nakon dugačke izmjene. Hladnokrvnost je tada izrodila slavodobitni poen, poslije kojeg je servisima zaključio meč i pobijedio Đokovića.

 

I Marin Čilić je, baš kao tada Jiri Vesely, bio leden. Jasno uvjeren da će većinu neugodnih lopti, kakve samo Đoković zna odigrati, smještati tamo gdje ni Đoković neće moći odgovoriti. S mislima koje nisu uključivale nikakvu sumnju. Jer da je sumnjao, nikada, ni u snu, ne bi pobijedio Đokovića nakon 14 poraza uzastopce.

Otkad radi s Jonasom Björkmanom, jednim iz niza ledenih Šveđana, Čilić igra nevjerojatan tenis. Toliko dobar da ni Novak Đoković nije imao rješenja. Pao je i Andy Murray, u Cincinnatiju, i Kei Nishikori u Baselu.

Ključno, Čilić je sigurniji nego što je bio prije. Samouvjereniji i opasniji i hladnokrvniji.

Vratimo se za tren na Đokovića i njegovu mentalnu snagu koju jedino led u žilama suparnika može nadvladati. Koji tjedan ranije od meča s Jirijem Veselim, u polufinalu Miamija, David Goffin imao je 6:3 u tie-breaku prvog seta i loptu na smešu, koja je jedva preletjela mrežu. Set nije dobio.

Tomaš Berdych vodio je također 6:3 u tie-breaku uvodnog seta u četvrtfinalu Toronta, uz dva servisa. Set nije dobio.

Gilles Simon je na Australian Openu odigrao na svoju najbolju kartu. Isprovocirao je impresivnih stotinu neprisiljenih pogrešaka Novaka Đokovića. Meč nije dobio.

Senzacionalno, Mischa Zverev je nedavno u Šangaju izbezumio Đokovića svojom igrom karijere. Bio je na gem do pobjede. Meč nije dobio.

Iz svih navedenih primjera, koji uključuju tek sporadični pregled Đokovićeve sezone, ova pobjeda Marina Čilića je još vrjednija. Ponajviše jer je izborena nakon 14 neuspjeha.

Marin Čilić u ovom trenutku igra igru Top 5 igrača. Igru kojom će moći oduševljavati već sutra protiv Isnera, nadajmo se i u finalu, te u Londonu i zagrebačkoj Areni. Najveće su to pozornice, kao stvorene za novi junački čin Marina Čilića.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *