Rješenje Porezne ispostave Vogošća do Čitluka putovalo 2 godine, 3 mjeseca i 12 dana!

Iz Općine Vogošća izdali su krajem 2014. godine rješenje kojim sportske kladionice Premier World Sport d.o.o. Čitluk obvezuju na plaćanje poreza po osnovu komunalnih taksi za istaknutu tvrtku, ali je to rješenje na adresu u Čitluk stiglo nakon više od dvije godine zakašnjenja, piše Patria.

– Najprije smo bili zatečeni jer je Rješenje stiglo 30.1.2017., a doneseno je 17.10.2014. godine. Dakle, iako put od Vogošće do Čitluka autom traje manje od dva sata, Rješenje je do nas putovalo dvije godine, tri mjeseca i 12 dana – kažu iz Premier World Sporta. Navode da je ovo još jedan dokaz da bez obzira na ogromnu birokraciju u BiH, ona je troma i ne tako efikasna.

 

– Još nevjerojatnije je da nam je u Rješenju za tri uplatna mjesta razrezana komunalna taksa u visini od nula KM. Da cijela stvar bude još čudnija, u Rješenju se navodi da ako iznos od nula KM ne platimo u propisanom roku, prijeti nam se kamatom od 4 posto za svaki dan kašnjenja – dodaju iz Premier World Sport-a.

– Nama je u Rješenju određena kamata od četiri posto za svaki dan kašnjenja. Međutim, Zakon o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja propisuje da je kamata za neplaćene javne prihode 0,04 posto. To znači da je Porezna ispostava Vogošća protivno zakonu samoinicijativno kamatu povećala za čak 100 puta – smatraju iz Premier World Sporta. Dodaju još i to da sporno Rješenje uopće nije ni smjelo biti doneseno.

– Federalno ministarstvo financija je 15.10.2014. godine poništilo Rješenje Porezne ispostave Vogošća i zaključilo kako je to Rješenje konačno. Međutim, samo dva dana kasnije, dakle 17.10.2014., Porezna ispostava Vogošća ignorira konačnost Rješenja Federalnog ministarstva financija i u ponovnom postupku opet donosi Rješenje te ga zatim, valjda, spremaju negdje u ladicu i nama dostavljaju tek danas, uz sve nelogičnosti koje stoje u njemu – ističu iz Premier World Sporta.

Navode kako cijeli slučaj nije tek običan propust administracije, već da u njemu ima i elemenata kaznenog djela.

– Porezna ispostava Vogošća nije poštovala Rješenje Federalnog ministarstva financija, nego je pokrenula ponovni postupak, što nije smjela jer je Rješenje Federalnog ministarstva financija konačno. Nadalje, to novo, nezakonito Rješenje, nama su dostavili s više od dvije godine kašnjenja, a u njemu su razrezali smiješan iznos od nula KM i nezakonitu kamatu od 4 posto… Sve ovo su elementi “nesavjesnog rada u službi”, za što su Kaznenim zakonom Federacije BiH propisane novčane ili zatvorske kazne do pet godina – navode iz Premier World Sporta, prenosi NAP.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *