OBRATIO SE I RGA Ne obmanjujte javnost navodnim pozitivnim učincima novog Zakona o igrama na sreću

Nakon što je prošlog tjedna predsjednik Europske organizacije za regulaciju igara na sreću Nikos Roumnakis upozorio federalne vlasti da bi novi Zakon o igrama na sreću, bude li usvojen, uništio legalne priređivače igara na sreću, oglasili su se i iz najvećeg trgovačkog društva za online klađenje Remote Gamblig Association (RGA), čije je sjedište u Londonu i Briselu.

 

Zakon o igrama na sreću neće donijeti željene rezultate – tvrdi Clive Hawkswood izvršni direktor RGA. Oporezivanje igrača prilikom uplate u kladionice, ali i oporezivanje dobitaka neće povećati porast poreza u javnom proračunu, kako najavljuju federalne vlasti. On ističe kako je takav sistem u suprotnosti sa praksom koja se primjenjuje širom Evrope.

Podsjećamo, prema Zakonu koji predlaže SDA, a koji je usvojen u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta sve uplate u kladionice oporezivale bi se sa 10%, te sa dodatnih 10 % svi dobici u kladionicama.

Dakle, prema novom Zakonu o igrama na sreću bili bi oporezovani svi dobici igara na sreću na području Federacije na teret igrača, izuzev onih koji se ostvare na automatima, gdje bi igrači plaćali samo porez na uplate, a ne na dobitke. Pri tome ne treba zaboraviti da automata u Federaciji ima 1500 u poslovnicama Lutrije BiH, koji su vlasništvo austrijske korporacije Novomatic. Inače, Novomatic sa Lutrijom BiH polovi zaradu sa automata, ili čak uzima veći dio te zarade.

S druge strane, domaći priređivači igara na sreću tvrde kako ih ovakav Zakon dovodi u neravnopavan položaj u odnosu na automat klubove. A bili bi i u neravnopravnom položaju sa internet kladionicama, i kladionicama sivog tržišta, gdje igrači ne moraju plaćati poreze na dobitak.

S tim u vezi iz najveće svjetske kompanije za online klađenje u pismu koje je proslijeđeno na nekoliko adresa i to – premijeru Federacije Fadilu Novaliću, predsjedniku Marinku Čavari, predsjedavajućoj Doma naroda federalnog Parlamenta Lidiji Bradari, predsjedavajućem Zastupničkog doma Edinu Mušiću te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević – objašnjene su negativne posljedice duplog oporezivanja.

Tako Hawkswood u pismu navodi:

1) Takav zakon je u suprotnosti sa praksom koja se primjenjuje širom Evrope,

2) Isti će učiniti licencirani model klađenja neodrživim,

3) Isti će dovesti do prikupljanja vrlo malo poreza,

4) Lokalni potrošači će se prebaciti na online priređivače čije je sjedište izvan zemlje i koji neće biti obavezni da plaćaju porez na klađenje,

5) Kada bi se ovakav pristup usvojio u zemljama članicama Europske unije predstavljao bi kršenje državne potpore i pravila tržišnog natjecanja.

U pismu se dalje navodi kako su zemlje koje su i usvojile porez na promet u manjini iz prostog razloga što isti ne funkcionira u oblasti modela klađenja. Tako iz RGA ističu kako je rješenje u porezu na bruto dobit (GPT). Naime, porez na bruto dobit direktno utiče na prihode priređivača igara na sreću što stvara tržišno natjecanje na razini priređivača, dozvoljavajući slobodu pružanja usluga sa velikim izborom i vrijednost bez brige za maržu od posebnih ponuda. GPT je najbolja opcija za sektor online klađenja, jer ima najveći potencijal da osigura dobru vrijednost, zabavu i izbor potrošačima.

U pismu se bh. vlasti podsjećaju da je nametanje poreza na promet u suprotnosti sa trenutnim trendom širom Evrope, gdje su se Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Španija, Rumunija, Bugarska i Italija odlučili za porez na bruto dobit. GPT je predvidljiv porez kojeg priređivači igara na sreću mogu jednostavno i transparentno izračunati. GPT sistem je također administartivno jednostavniji, iziskuje manje troškove državi i niže troškove priređivaču.

Hawkswood je također istakao kako će stručnjaci iz RGA pomoći da Federacija dobije dobar zakon o igrama na sreću te da se kompanija stavlja na raspolaganje vlastima u FBiH.

Podsjećamo, ovaj Zakon su većinom glasova usvojili federalni ministri na sjednici Vlade, ali i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Podršku u Domu naroda još uvijek nije dobio.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *