Iz povijesti sporta u Hercegovini: Brotnjo je prvo izborilo nastup u jednom europskom natjecanju

Govoriti o košarkaškom sportu na bh. i širim prostorima, a ne spomenuti Čitluk i Brotnjo bio bi uistinu veliki grijeh.

Klub je osnovan 1977. godine, ali je pravi uzlet imao početkom devedesetih godina kada, utemeljenjem Košarkaškog saveza Herceg Bosne, nekoliko puta bivaju najbolja momčad u tom natjecanju, piše Večernji list BiH.

Sportska bitka

Veliku sportsku bitku Brotnjo je vodilo sa Širokim i naslovi su se selili čas na jednu, čas na drugu stranu. U tom vremenu sportskog zanosa i entuzijazma Čitlučani su dali nekoliko velikih igrača, a to su, prije svih, Jozo Prskalo, Domagoj Pinjuh, Bariša Krasić, a kasnije pristižu i mlađe snage Andrija Stipanović, Mladen Primorac, Andrija Ćorić. Brotnjo je dalo i dva NBA igrača – Zorana Planinića i danas veliku nadu Los Angeles Clippersa Ivicu Zupca. Na čelu s neumornim Brunom Stojićem, Zdenkom Božićem u Čitluku je stvoren klub koji je prvi od bh. klubova od osamostaljenja BiH izborio jedno europsko natjecanje. Uz veliku pomoć nedavno preminulog glavnog tajnika FIBA-e Borislava Stankovića Čitlučani su 1995. godine igrali u europskom natjecanju, ali nisu mogili u svojoj dvorani u Čitluku, već u Zagrebu, u Ciboninu tornju, danas dvorani Dražena Petrovića. U rujnu 1995. godine Brotnjo je u Kupu Radivoja Koraća pobijedilo austrijski Sparkasse, što je bio izniman uspjeh, a tri godine poslije Brotnjo je ostvarilo senzacionalnu pobjedu nad njemačkim Bambergom i izborilo plasman u osminu finala Kupa Radivoja Koraća, a što je bio i vrhunac sportskih uspjeha tog kluba.

Izgradili svoju dvoranu

Za Brotnjo su vezana i dva zanimljiva detalja. Prvi su vlastitim sredstvima u Hercegovini izgradili sportsku dvoranu. Do izgradnje sportske dvorane u Čitluku sportske dvorane imali su samo gradovi u kojima su bile vojarne JNA, Nevesinje, Bileća, Čapljina, Livno… Nakon Čitluka ubrzo je sagrađena sportska dvorana u Ljubuškom, a vrhunac sportske gradnje bila je sportska dvorana u Širokom Brijegu. Zanimljivo je kako je prvi američki košarkaš koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu upravo stigao u Brotnjo. Nije to bio jedan iz plejade crnih košarkaša koji su kasnije stizali, već bijelac Seth Sundberg, 213 cm visoki američki košarkaš, koji je otvorio vrata američkim košarkašima u BiH.

iks-portal.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *