Boris Kajan za Sportnet: ‘Ova pandemija je bila jedan od najgorih šokova za organizam sportaša’

Sportaši su jedna od najpogođenijih kategorija pandemije COVID-a 19. Umjesto na sportskim terenima i borilištima, bili su primorani u izolaciji pripremati svoje tijelo za nastavak natjecanja.

Kako bi što spremnije dočekali povratak na sportske terene, mnogi od sportaša su se odlučili za on line programe i suradnju s kondicijskim trenerima. Jedan od njih je i mladi hrvatski kondicijski trener i vlasnik renomiranog Sportsko-rehabilitacijskog centra Korak, Boris Kajan, iza kojega je zanimljiva životna priča. Rođen u Mostaru, veći dio života je proveo na Cresu te se potom vratio u rodni grad. U vrijeme pandemije virusa svojim je online programom treninga povezao sportaše iz cijeloga svijeta. Među brojnim sportašima koji surađuju s Kajanom ističu se nekadašnji hrvatski reprezentativac i član Udinesea Mato Jajalo, jedan od najboljih hrvatskih rukometaša Igor Karačić, proslavljeni njemački rukometaš, osvajač olimpijske medalje i europskog prvenstva Christian Dissinger, braća Josip i Luka Suton, nositelji hrvatske futsal reprezentacije i drugi. Svi oni spremno čekaju nastavak natjecanja i povratak na sportske terene.

“Ova pandemija je bila jedan od najgorih šokova za organizam sportaša jer svatko od njih je tempirao svoje tijelo za velike napore i odjednom se dogodi da naglo zaustavite sve aktivnosti. Primjerice, igrači iz najvećih europskih klubova, poput Barcelone su se vratili na 50% lošijoj spremi i već sada ima dosta ozljeda. Dok s druge strane imamo primjer velikog broja igrača koji se vratio spreman, sa smanjenim potkožnim masnim tkivom i koji su ovo vrijeme iskoristili da rade na svojim nedostacima koje neće moći raditi kada krene sezona zbog količine utakmica i treninga. Uglavnom, tko se bolje snašao u ovo vrijeme korone on će i dominirati. Tako očekujem i od svojih sportaša koji jedva čekaju da krenu i pokažu što su radili u vrijeme izolacije”, ističe Kajan za Sportnet.

Poznati ste kao jedan od najpopularnijih kondicijskih trenera u regiji koji surađuje s brojnim hrvatskim i svjetskim sportašima putem online treninga. Možete li pobliže objasniti što online trening podrazumijeva?

“Online program je program za rad na daljinu sa svojim sportašima. Moram istaknuti kako je većina tih sportaša redovita u SRC Koraku u vrijeme odmora od klupskih obveza i to vrijeme koristimo kako bismo radili na “učenju tehnika i sadržaja koji će se raditi kroz godinu. Svaki sportaš ima svoj individualni tretman gdje pratim napredak, prilagođavanje treninzima i prevenciji nekih nedostataka. Time pratimo stanje organizma, umor, mišiće i sami efekt treninga. Na temelju tih parametara prilagođavam novi trening koji postavljam na youtube kanal gdje ima preko 1000 različitih sadržaja.”

Uz kondicijsku pripremu, mnogi sportaši dolaze i na rehabilitaciju. Nekadašnji mladi reprezentativci Hrvatske Hrvoje Miličević i Gordan Bunoza, rukometni reprezentativci Igor i Ivan Karačić. Koliko je potrebno vremena jednome sportašu da se nakon ozljede vrati u ritam utakmica?

“Sve je individualno. Moram istaknuti pozitivan primjer Hrvoja Miličevića koji mi se javio nakon ozljede prednjeg križnog ligamenta. U samo pola godine od operativnoga zahvata, uspješno smo rehabilitirali ozljedu i pripremili ga za nastavak profesionalnih obveza. Dosta sam vremena posvetio ovoj temi i pisao znanstvene radove, istražujući kako dolazi do ozljeda i zbog čega. Nakon odgovora na ta pitanja, dobiju se smjernice u kojemu pravcu prevenirati ozljedu. Ja bih to nazvao moderni kondicijski treneri jer možemo vidjeti da dosta trenera sada kreće u tom smjeru. Nema više “tovari” igrača da izbaci 300 kilograma nego pazi igrača da se ne ozlijedi, a opet da bude na svom maksimumu.”

Kako ste uspjeli u samo šest godina stvoriti tako respektabilnu listu klijenata?

“Formula uspjeha je uporan i marljiv rad, kontinuirano ulaganje u znanje te naposljetku, povjerenje sportaša.”

Surađivali ste s najpoznatijim sportskim kolektivima Hercegovine. Recite nam, kolika je uloga kondicijskog trenera u jednoj takvoj momčadi?

“Uloga kondicijskog trenera u sportu je nezamjenjiva. Potrebe za kondicijskim trenerom su iz godine sve veće jer i sport napreduje u trkačkom smjeru. Tu su kondicijski treneri koji mogu balansirati opterećenja i smanjiti šansu za ozljedom. Jer igrač koji je ozlijeđen ne može pomoći svome klubu u borbi za trofeje i bodove. Tu su veliki gubici, zato mnogi igrači traže i pomoć pa rade sa strane sa svojim trenerom koji ih prati da se pravilno razvijaju i preveniraju ozljede, jer zdrav sportaš je najbolji sportaš.”

Gdje se vidite u budućnosti?

“Ja se jako lijepo i ugodno osjećam u svome Mostaru, ali bih volio se iskušati i u inozemstvu. Bilo je već nekih ponuda od pojedinih inozemnih klubova, ali sam zbog obiteljskih obveza to prolongirao.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *