Andrija Stipanović: Nadam se brzom povratku na teren

Ove karantene, izolacije, samoizolacije… kako god ih tko nazivao, svatko od nas proživljava kako zna i umije. Nama koji smo ‘zarobljeni’ u stanovima sigurno je malo teže nego onima koji imaju barem nešto malo ‘okućnice’, malo zelenila za protegnuti noge. Nekima poput Andrije Stipanovića, dugogodišnjeg košarkaša Cedevite i Cedevita Olimpije, ovo dođe poput neočekivanog odmora. Stipanović je iz Ljubljane ‘pobjegao’ na Čiovo, gdje ima svoju kuću, i razgovor s njim napravio nas je ljubomornim.

-Znam kako je drugim ljudima, jer i nas je ova situacija zatekla u Ljubljani. Ali kada smo došli na Čiovo, sada je pravo uživanje. Imamo vrt i na njemu se uvijek može nešto raditi. Ja održavam formu tako što trčim i treniram na plaži. Dani stvarno brzo prolaze – kaže za Sportske novosti Stipanović s Čiova gdje je od četvrtka i vrijeme divno.

I dok uživa na poluotoku iskusni centar iščekuje razvoj situacije u košarkaškim vodama. Cedevita Olimpija je svoju sezonu u slovenskoj ligi završila, jer je liga otkazana bez proglašenja pobjednika, a u ABA ligi je još uvijek status quo. Brojne lige koje daju klubove za ABA ligu, slovenska, hrvatska i BIH prije svih, otkazane su, ali ABA liga ima puno više ‘krokodila’, puno više interesnih sfera koje se ne mogu dogovoriti.

– U ABA ligi je velik ulog, jer odlučuje se o mjestima u Euroligi, Eurokupu i teško je naći konsenzus među klubovima. Stalno osluškujem vijesti, čekamo rasplet i nadam se da će klubovi koji vode ligu naći neko rješenje, iako je jasno da je svima teško predvidjeti kada će ovo završiti, a nadamo se da hoće što prije – dodaje Stipanović za Sportske novosti.

Momčad Jurice Golemca puna je internacionalaca i Cedevita Olimpija će ih morati ‘skupiti’ s raznih dijelova svijeta kako bi se krenulo u pripreme kada i ako se sezona nastavi. I to dovoljno govori da je realno teško očekivati da se nastavi.

-Svi smo pušteni doma, Slovenci i mi stranci, ali moramo raditi individualno za slučaj da se liga nastavi. Naravno da je sada svima teško razmišljati o košarci, ali moramo biti pripravni. Slažem se da je realnije da se sezona otkaže, ali dok se službeno ne proglasi kraj nama ostaje nada. Istina da mi je ovaj neočekivani odmor dobro došao da provedem vrijeme s obitelji, ali natjecateljski ritam je ono što mi jako fali. I dok postoji i mala šansa da se sezona nastavi, kod mene nada tinja.

Ova zdravstvena kriza, pa ekonomska kriza koja će, to je sada neminovnost, uslijediti uništit će mnoge kolektive, gospodarske ili sportske. Neki, poput Cibone, već se urušavaju, ali Stipanović vjeruje da će hrvatski velikan preživjeti i ovo, kao što je preživio i neke druge krize.

-Što se mog kluba tiče, Olimpija Cedevita je stabilan klub i siguran sam da će naći način kako da iz ovog izađe što manje uzdrman. Druge će sigurno pogoditi, ali Cibona, Zadar, Split imaju ime koje ima težinu i teško da će propasti. Problem je s manjim klubovima, koji nemaju takvo zaleđe niti interes sponzora. Ali nadam se da će se i oni znati iskoprcati iz ovog što nas je snašlo.

33-godišnji Stipanović, veteran koji je nastupao u šest europskih država, u Cedeviti je od 2007. Kaže da se lanjska selidba Cedevite iz Zagreba u Ljubljanu nije osjetila u organizacijskom smislu, ali da ipak postoje razlike.

-Sam klub je identičan, ali najveća razlika je u infrastrukturi i navijačima. Igramo u jednoj od najljepših dvorana u Europi, imamo fantastičnu dvoranu za treninge, a navijači su dolazili u velikom broju, pogotovo dok smo dobro gurali. Žao mi je samo što kao ekipa nismo izvukli maksimum iz potencijala. Ne znam kako bi sve završilo, ali žao mi je što nismo bolji rezultat izvukli. Imali smo oscilacija puno, ali mislim da nas je onaj poraz sa sirenom kod Partizana usmjerio pravcu koji nismo željeli – zaključuje Andrija Stipanović za Sportske novosti.

Igor Marinović/Sportske novosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *