Ispis

didakovidani thU čast bosanskohercegovačkoga velikana, fra Didaka Buntića, župa sv. Blaža na čelu sa župnikom fra Marinkom Šakotom 2003. godine pokrenula je kulturnu manifestaciju „Dani fra Didaka Buntića" koja je u cijelosti posvećena fra Didaku i njegovom stvaralaštvu na ovim područjima. U organizaciju se aktivno uključila i Općina Čitluk koja je prepoznala vrijednost i svrsishodnost održavanja ove manifestacije.

U tri dana, koliko manifestacija traje, štovatelji lika i djela ovoga franjevca mogu se upoznati s njegovim životom i djelovanjem. Svrha ove kulturna manifestacija jest prikazati fra Didaka Buntića kao osobu koja ne smije pasti u zaborav jer je u duhu franjevačkog reda djelovao filantropski, boreći se za prava svoga naroda i njihovog očuvanja na području Bosne i Hercegovine. Upravo se na Danima fra Didaka Buntića kroz brojna predavanja, znanstvene simpozije i publikacije apostrofira taj vizionarski život ovoga velikana franjevačkog reda.

U sklopu programa Dana Didaka Buntića godine 2007. otvoren je spomenik ispred župne crkve koji je vjenčni spomen na velikana Didaka Buntića. Manifestacije je odavno prerasla u jednu od najpriznatijih kulturnih manifestacija naše zemlje.

Bogat kulturno-znanstveno-edukativni program za vrijeme trajanja manifestacije privlači velik broj posjetitelja u Gradniće.